Projekt CodeWeek

3. 1. 2018

Kaj pravzaprav je CodeWeek? CodeWeek je povezovalna platforma za vse, ki si prizadevajo k širjenju programerskega znanja in dvigovanju digitalne pismenosti.

Programiranje je ena od najbolj kreativnih dejavnosti. Zato bomo s pomočjo tega projekta širili znanje programiranja in digitalno pismenost na vključujoč in zabaven način. Digitalno opismenjevanje je pomembno. Tako kot smo se nekoč učili brati in pisati črke, zato da prebiramo knjige in pišemo sporočila, se moramo danes naučiti tudi osnov programiranja, računalništva in moramo razumeti, kako deluje internet. Z delavnicami v sklopu tedna programiranja bomo približali tovrstne tehnološke stvari zainteresiranim dijakom. Hkrati želimo zbuditi zanimanje tudi za to, kako programi delujejo, ne le kako jih uporabljati.

Kdo pa sploh lahko je programer? Programer je lahko vsakdo!

Kako bomo to dosegli? S programiranjem v programskem jeziku Scratch [skrEč]. To je eden izmed novejših programskih jezikov, narejen prav za učenje programiranja, za otroke od 8.leta starosti naprej; razvil ga je Medial Lab (2007) z znane in zelo ugledne ameriške univerze MIT, zgledovali pa so se po znamenitih kockah LEGO.

Za programiranje v Scratchu ne potrebujemo posebnih znanj ali veščin, dovolj je, da znamo brskati po svetovnem spletu, ustvariti in shraniti dokument ter ga poiskati v določeni mapi. Vse ostalo je kot igra.

Več na spletni strani http://codeweek.si/