Dan dejavnosti s kulturno vsebino

Dan dejavnosti s kulturno vsebino

V torek, 24. 1. 2023, so imeli dijaki 3. letnika programov ekonomska gimnazija ter ekonomski in medijski tehnik dan dejavnosti s kulturno vsebino.

V Ljubljani so si v Narodni in univerzitetni knjižnici najprej ogledali priložnostno razstavo Čas življenja in čas smrti, ki je nastala ob 100. obletnici rojstva pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Na njej je predstavljeno Kajuhovo življenje in delo z obsežnim izborom fotografij, osebnih dokumentov ter rokopisov njegovih pesmi, pisem in korespondence. Predstavljene so tudi revije, publikacije in knjige z njegovimi objavami.

Sledil je še ogled gledališke predstave Hlapci v Slovenskem mladinskem gledališču. Predstava je, kot smo lahko sklepali tudi po naslovu, nastala na temelju Cankarjevih Hlapcev. Med Cankarjevo besedilo so vpleteni različni problemi slovenske družbenopolitične resničnosti in novejše zgodovine: izbrisani, zapiranje meja za bosanske begunci med vojno v devetdesetih, protesti proti migrantom na južni slovenski meji … Zaznali smo, da so ustvarjalci želeli pokazati na težave, ki jih doživljamo, ter nas spodbuditi k razmišljanju, kako postati boljša družba, ki se zaveda lastnih težav.

Že Cankar je Hlapce napisal kot odziv na politično in družbeno situacijo svojega časa, tokratna uprizoritvi pa ima, kot je v sodobnem gledališču danes običajno, tudi sodobno obliko. Gledalci smo uprizoritev namreč spremljali stoje, igralci so se med igranjem gibali med nami, njihovemu govoru pa smo sledili tako, da smo jih poslušali preko slušalk. Takšno doživetje gledališča je bilo za vse nas novo in v tem smo uživali.

Maja Ogrinc, prof.