Grem peš!

Grem peš!

Dijaki in profesorji Ekonomske šole Novo mesto smo se v petek, 20. 9. 2019, pridružili akciji GREM PEŠ! Tudi mi se dobro zavedamo škodljivih posledic motoriziranega prometa tako za zdravje ljudi kot zdravje narave.

Najzgodnejši so se od doma odpravili že sredi noči – ob 2.00. Iz Smednika jih je pot vodila skozi Dobruško vas, Stranje pri Škocjanu, Ruhno vas, Drago, Družinsko vas, Dolenje in Gorenje Karteljevo, Otočec ter Lešnico do šole, do koder so utrujenih nog, a zadovoljni s svojim posnemanja vrednim podvigom, prispeli v dobrih šestih urah. Ne boste verjeli – na poti so jih ustavili policisti, saj so mislili, da so migranti.

Malo kasneje, ob 5.15, se je podala na pešpot druga skupina, in sicer iz Vavte vasi. Pot ob reki Krki skozi vasi Sela, Loke, Zalog, Češča vas, Groblje ter Lastovče  jim je osvetljevala močna mesečina. Po Zupančičevem sprehajališču so tako v dveh urah pešpot končali v šoli. Svojo izkušnjo so strnili z besedami: »Težko je bilo vstati »sredi« noči, ampak smo zadovoljni. Lepo doživetje.«

Nekateri so svojo pot ubrali iz Stopič, hodili so tudi po gozdu, zato so prišli na cilj premočenih nog, a ponosni na svoj prispevek k vzpodbujanju hoje. Skupina dijakov iz Regrče vasi, s Košenic in iz Šmihela je namesto vožnje z avtobusom vzela pot pod noge, se tako kot drugi naužila svežega zraka, hodila strumno in veselo. Na cilju so pritrdili enemu izmed dijakov, da je bila pešpot »osvežujoča«.

Vsak korak šteje – tudi tisti, ki so iz vlaka izstopili v Bršljinu in se v šolo podali čez Marof, so pomembno prispevali k ozaveščanju o okoljski problematiki in skrbi za posameznikovo zdravje.

V šoli so za udeležence akcije GREM PEŠ! pripravili zajtrk. Želimo si, da hoja kot najučinkovitejši način premikanja ne bi trajala le en teden, ampak bi prišla v navado.

This slideshow requires JavaScript.