Problem lahko postane rešitev

7. 10. 2016

Na Ekonomski šoli Novo mesto smo dijaki 4. letnika programa Ekonomski tehnik v okviru projekta Podjetnost in inovativnost ves teden pridobivali veščine in znanja, ki jih rabimo za ustanovitev podjetja.

Najprej smo se srečali z dejstvom, da v podjetju nikoli nisi sam, ampak moraš delati v skupini. To pa od posameznika terja veliko prilagajanja in strpne komunikacije. Zato smo se najprej preizkusili v delavnicah, kjer smo spoznavali timsko delo. Te delavnice sta vodili profesorica Sonja Kukman, ki sicer predava na naši višji šoli, in študentka višje šole Sabrina Delić.

Odločitev, da bi ustvaril lastno podjetje, je pogumno dejanje. Naloga je zelo težka in marsikdo zato rabi pomoč. V ta namen v Novem mestu deluje Podjetniški inkubator Podbreznik. Obiskali smo ga, da bi spoznali mlade start up-e in videli, da z veliko volje in pozitivne energije lahko uspeš. Predstavil se nam je tudi mladi podjetnik, ustanovitelj podjetja SmartNinja, Miha Fabjan, ki je začel svojo kariero zahvaljujoč podjetniškemu inkubatorju.

Potem pa smo bili na vrsti mi. Profesorici naših učnih podjetij sta nas vodili pri iskanju idej in reševanju problemov, da smo prišli do končne zamisli za svoje učno podjetje. In uspelo nam je. Ampak to je šele začetek. Spoznali smo postopek ustanovitve in vse formalnosti, ki jih družba mora  opraviti, preden ustanovi podjetje. Poiskali smo ime podjetja, naredili osnutek poslanstva in vizije. Izoblikovali smo tudi slogan svojega podjetja. Čeprav smo teorije o ustanavljanju podjetij že poznali, smo se v praksi s tem srečali prvič.

Vse, kar smo se v enem tednu naučili, smo na zaključku projekta predstavili v poročilu. Pri pripravi poročil sta nam pomagala profesorica slovenščine in študent medijske produkcije na naši višji šoli Anže Kump.   Poročali smo pred kamero. To je bila še ena izkušnja več. Nekateri smo imeli tremo, drugi so pred kamero stopili brez zadržkov.

Sledi še veliko odgovornega in težkega dela, da bosta naši učni podjetji popolnoma zaživeli. Imen še ne bomo izdali, ker vas želimo presenetiti v nadaljevanju, ko bomo v sodelovanju z dijaki programa Medijski tehnik izdelali celostno grafično podobo podjetja in začeli s prodajo naših storitev.

Vse naše pridobljeno znanje bomo strnili v celoto z udeležbo na 11. mednarodnem sejmu učnih podjetij v Celju in s tem na 5. državnem tekmovanju učnih podjetij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

img_3955

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA