Podjetniški izzivi 2017/2018

14. 11. 2019

PODJETNIŠKI IZZIVI 2017/2018

V šolskem letu 2017/18 se je Ekonomska šola Novo mesto vključila v projekt Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, ki ga v sklopu programa Mladim se dogaja vodi Javna agencija SPIRIT. Naše partnerske šole so: Šolski center Novo mesto, OŠ Dolenjske Toplice, Drska in Šentjernej.

Namen projekta:

  • dijaki se naučijo podjetniškega razmišljanja,
  • imajo možnost iskanja rešitev za svoje ideje,
  • razvijajo inovativnost, podjetnost, samoiniciativnost in kreativnost,
  • razvijajo osebnostne lastnosti, pomembne za podjetnost,
  • srečajo se z realnim delovnim okoljem,
  • oblikujejo svoj poslovni model in ga prestavijo pred komisijo.

Vodja projekta: Mateja Nemanič

Prvi podjetniški izziv

Prvi letošnji podjetniški izziv (6.–7. 10. 2017 in 13.–14. 10. 2017) je v sklopu ZUIP-a podala občina Šentjernej. Dijaki Ekonomske šole Novo mesto in Šolskega centra Novo mesto ter učenci OŠ Dolenjske Toplice, Drska in Šentjernej so se ustvarjalno in inovativno ukvarjali s prireditvijo Jernejevo, Kobilarno Hosta, Kulturnim centrom Primoža Trubarja, Kartuzijo Pleterje, Gorjanci, zidaniškim turizmom, čebelarstvom, vinskimi kletmi in kolesarskimi potmi. Iz svojih idej so oblikovali poslovne modele in jih v triminutnem pitchu predstavili komisiji. Prvo mesto je osvojila ekipa, v kateri sta bila dijaka Ekonomske šole Novo mesto, Ema Fink in Jernej Ravbar, ter šentjernejski osnovnošolec Aleksej Mencin, s predstavitvijo muzeja na prostem v Pleterjih, ki bi vključeval tudi escape room.

Za drugi letošnji podjetniški izziv, ki je potekal v mesecu novembru,  pa je Razvojni center Novo mesto povabil k sodelovanju novomeško podjetje Mikrografija d.o.o., ki med drugim skrbi za elektronsko hrambo, dokumentne sisteme in masovno skeniranje dokumentov. Pri reševanju njihovega izziva  je sodelovala tudi ekipa naše šole, in sicer  dijakinje drugega letnika programa ekonomska gimnazija.

« of 2 »

Drugi podjetniški izziv

Dijaki Ekonomske šole Novo mesto, učenci OŠ Dolenjske TopliceOŠ Stopiče in OŠ Vavta vas so 12. in 13. 10. ter 19. in 20. 10. 2018 reševali podjetniški izziv, ki ga je zastavil Razvojni center Novo mesto. Organizacijo in vodenje štiridnevnih aktivnosti je prevzela vodja projekta na Ekonomski šola Novo mesto Mateja Nemanič. 

Skozi dejavnosti, ki jih je vodila zunanja mentorica Željka Kitić in so temeljile na ustvarjalnosti, domišljiji ter samoiniciativnosti, so dijaki in učenci reševali podjetniški izziv, in sicer postavitev selfie točke v Dolenjskih Toplicah. V procesu snovanja poslovnega modela so dijaki in učenci pridobili izkušnje kreiranja in testiranja idej, timskega dela in javnega nastopanja.  

Pozitivna naravnanost vseh udeležencev, dijakov, učencev in njihovih mentorjev, je pripomogla k številnim odličnim idejam, ki so jih pogumni mladi »podjetniki« predstavili v soboto, 20. 10. 2018, na Ekonomski šoli Novo mesto pred tričlansko komisijo, ki je imela težko delo, da je med vsemi izvirnimi in zanimivimi idejami poiskala najboljšo. Prepričala jih je ekipa, v kateri so bili Ema Fink (Ekonomska šola Novo mesto), Ermina Porčić (OŠ Stopiče), Lana Franko (OŠ Vavta vas) in Luka Pršina (OŠ Dolenjske Toplice). 

Prvo mesto je pripadalo eni ekipi, vendar lahko rečemo, da so bili zmagovalci vsi sodelujoči dijaki in učenci. Pogumno so sprejeli izziv, se z njim spopadli v svojem prostem času, delali so timsko, raziskovali na terenu in suvereno predstavili svoje ideje.