Izjava o dostopnosti

17. 4. 2023

IZJAVA O DOSTOPNOSTI

S spodbujanjem vključenosti in dostopnosti lahko vsem omogočimo enake možnosti za razvoj. Pomembno je, da se uporabnikom omogoči zaznavanje, razumevanje, navigacijo ter interakcijo s spletom. S tem namenom smo na šolski spletni strani https://www.esnm.si/ dodali nov vtičnik, ki ponuja funkcionalnosti, namenjene osebam s posebnimi potrebami.

Stopnja skladnosti

Na spletni strani je dodana funkcionalnost z vtičnikom ‘userway‘ na stopnji AA, ki je skladna s standardom SIST EN 301 549 V1.1.2, ki je zahtevan v ZDSMA, ki jih lahko uporabljajo osebe z različnimi oblikami oviranosti. Spletne strani so pripravljene v skladu z mednarodnimi smernicami za dostopnost spletnih vsebin in ustrezajo standardu WCAG (Web Content Accesibility Guidelines) 2.1.
Z vtičnikom ‘userway‘ obiskovalcem spletišča omogočamo, da prikaz spletišča prilagodijo svojim potrebam. Obiskovalci spletne strani lahko s pomočjo vtičnika spremenijo pisavo, povečajo črke, spremenijo kontrast barv na spletišču, ustavijo premike ter s podčrtovanjem naredijo hiperpovezave bolj vidne.

Spletišče Ekonomske šole Novo mesto je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča Ekonomske šole Novo mesto nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

  • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
  • programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila),
  • različne kompleksne tabele s podatki,
  • organigrami,
  • videoposnetki, ki nimajo podnapisov

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče Ekonomske šole Novo mesto, ki se nahaja na spletnem naslovu https://www.esnm.si/.

Nadzor nad izvajanjem Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

Ministrstvo za javno upravo
Uprava za informacijsko varnost
Inšpekcija za informacijsko družbo

Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana

Priprava izjave o dostopnosti

Izjava je bila pripravljena 17.4. 2023 na podlagi samoocene.

Za vsa vprašanja in predloge smo dostopni na e-naslovu .