Tenerife

29. 2. 2016

logo-erasmus-plus

Sedem naših dijakov: Nika, Kaja, Alja, Alenka in Barbara (3. a), David (2.d) in Jošt (2. c) so svoje počitnice in še dva tedna preživeli le 300 km zahodno od zahodne afriške obale, na najlepšem Kanarskem otoku – Tenerife.

Otok Tenerife je vulkanskega izvora in je po svoji površini manjši kot naša Gorenjska, ima pa dobrih 900 tisoč prebivalcev in 5 milijonov turistov na leto. Poznan je  predvsem po ognjeniškem vrhu Pico del Teide, ki je s 3718 m nadmorske višine najvišji vrh Španije. Na otoku prevladujejo značilne črne plaže. Zime so mile, povprečne dnevne temperature so okoli 20 stopinj, poleti okrog 28 stopinj. Vegetacija je bujna, med rastlinami je najbolj znana agavovka zmajevec Drago, simbol otoka.

Naši dijaki so v okviru projekta Erasmus + gostovali na Fu Academy International v kraju Puerto de la Cruz. Izobraževali so se v programu Online learning. Izobraževanje je potekalo s v angleškem jeziku kar dijakom ni povzročalo težav. Kljub temu, da je bil program zelo natrpan (vsak dan so bili na akademiji od 9. do 17. ure), so bili dijaki nad programom navdušeni. Vsebine so bile zelo raznolike (Introduction to Digital Marketing, The Art of Persuasion, Contect Curation, Introduction to SEO – What It is & How it works!, The Psihology Behind Using Social Media,…), popestrili pa so jih z različnimi socialnimi igrami, športom, plesom, delavnicami za spoznavanje…

Prosti čas so dijaki porabili za sprostitev, zabavo in predvsem spoznavanje kraja in ljudi. Obiskali so Loro park, Pico del Teide…

Izobraževanje v tujini je res velika izkušnja za vsakega dijaka, zato David, Jošt, Barbara, Alenka, Alja, Kaja in Nika priporočajo tudi ostalim dijakom naše šole, da jo izkoristijo.

Praksa

  1. TEDEN

Prvi teden je bil namenjen predvsem spletnemu trgovanju. Naučili smo se uporabljati programe, kot so; Trello, Canva in nekaj Googlovih dodatkov, kot je Google Drive. Pogovarjali smo se tudi, kako pritegniti kupce. Napisali smo veliko blogov o stvareh, ki smo se jih naučili.

  1. TEDEN

Ta teden je bil namenjen izdelavi različnih spletnih strani in blogov na temo FU Cafe. Večino dela smo opravljali s spletnim programom WordPress, ki je namenjen za izdelavo spletnih strani. Za FU Cafe smo naredili začetno spletno stran, ki smo jo objavili s pomočjo WordPress-a. V spletno stran smo vključili tudi logotip FU Caféja, ki smo ga sami ustvarili s pomočjo že naučenega programa Canva.

  1. TEDEN

Tema tretjega tedna so bila socialna omrežja. Bolj podrobno smo spoznali Facebook, Twitter, Instagram in Pinterest, o katerih nas je seznanila naša mentorica Orsi. Ena od nalog je bila, da naredimo urnik objav na Facebooku. Te smo objavljali na Facebook strani FU Cafeja. Za zaključek je vsak s pomočjo programa WordPress napisal svoje mnenje o vseh treh tednih. Zadnja predstavitev je bila rezultat skupinskega dela, kjer je vsaka skupina predstavila svojo temo.

Ekskurzija v Loro park

Že prvi teden smo se v soboto, 27. 2. 2016, odpravili v enega najbolj znanih živalskih vrtov na svetu – Loro park. To je tudi največji živalski vrt v Evropi.

Tja smo se pripeljali z vlakcem, ki vozi vsakih 30 minut. Ko smo prispeli, smo dobili zemljevide, na katerih so bile napisane vse predstave, da ne bi slučajno katere zamudili. Najbolj popularne predstave so na voljo na ogled tudi večkrat na dan. Najprej smo si ogledali predstavo s papagaji, ki so bili res zelo zabavni. Potem pa smo si ogledali delfine, ki so bili resnično spektakularni. Kljub vsem vragolijam, ki so jih delfini počeli, so bili vmes tudi poučni deli. Pokazali so nam namreč, kaj moramo storiti, če delfin nasede. Naslednja je bila predstava z orkami. Orke so ogromne živali in ne morejo skakati in početi takih vragolij kot delfini. To pa ni ustavilo njihove nagajivosti, saj so nas neprestano zalivale z vodo. Kdor ni bil pokrit s pelerino, je iz tega šova odšel ves premočen in premražen. Kot zadnjo predstavo smo si ogledali morske leve, ki so bili nadvse smešni. Delali so različne akrobacije, se spuščali po toboganu in celo oživljali trenerja.

Z vseh predstav smo odšli z odprtimi usti, saj nismo mogli verjeti, in še vedno ne razumemo, kako lahko te živali naučijo različnih akrobacij.

Poleg predstav pa ima Loro park tudi velik akvarij, kjer smo lahko videli različne vrste rib, meduz in drugih morskih živali. Videli smo tudi veliko drugih živali. Večina nas je bila najbolj navdušenih nad gorilami, belim tigrom, rdečimi pandami in najbolj prisrčnimi pingvini, kar smo jih kdaj videli.

Rečemo lahko, da je bil obisk Loro parka edinstvena izkušnja, ki je ne bomo nikoli pozabili. Upamo, da se tja morda še kdaj vrnemo. Če pa se kdaj znajdete na Tenerifih, vam obisk parka toplo priporočamo.

Ekskurzija na vulkan El Teide

Za drugi vikend našega bivanja je bil načrtovan izlet na vulkan El Teide. Po Loro Parque smo bili zelo navdušeni nad drugim neverjetnim potovanjem. V soboto zjutraj smo se z našimi učitelji odpravili na izlet na vulkan El Teide. Najprej smo se odpeljali z avtobusom številka 127 v majhno mesto, kjer smo videli nastanek kamna, ki je videti kot cvet. Ta se imenuje Margarita de Piedra. Tam je bilo veliko ljudi, ki so se prav tako slikali s cvetom. Tudi mi smo se slikali, nato smo nadaljevali pot do narodnega parka Teide. Ogledali smo ogromne skale Portillo de la Villa in Montana Blanca. Montana Blanca je res visoka. Okoli 11.30 smo prišli do gondole. Odločili smo se, da nadaljujemo pot do vulkanskih kamnov. Videli smo lahko ostanke zadnjega izbruha v 15. stoletju in naš vodič nam je povedal, da je Krištof Columb videl ta izbruh iz svoje ladje in to zapisal v svoj dnevnik. Pred kamni smo se veliko slikali. Naš odmor je trajal pol ure, nato smo nadaljevali pot do naslednje postaje, od koder smo lahko videli obris sosednjega otoka La Gomera. Iz lepega sončnega vremena smo se spustili na 1800 metrov, kjer je bilo zelo oblačno. Številni izbruhi vulkana v preteklih letih so povzročili veliko škode lokalnemu prebivalstvu. V enem od največjih izbruhov v zgodovini otoka (1798) je lava uničila celotno vas, imenovano Garachico. Več let po tej nesreči so vaščani obnavljali svojo vas. Dokazi izbruha so še danes vidni. Imeli smo kratek postanek v Icod de los Vinos, v bližini najstarejšega drevesa na Tenerifih, ki je morda tudi najstarejše v vsej Evropi. To je zmajevo drevo, ki je staro okoli 2000 let. Naša zadnja postaja je bila v mestu La Orotava, kjer smo si ogledali veliko hišo iz 18. stoletja. V botaničnem vrtu je veliko lepih rož, grmičevja in kapelica na vrhu, od koder se rasprostira razgled na celoten botanični vrt. Po dolgem dnevu smo se vrnili v hotel in šli naravnost spat. Bilo je res neverjetno potovanje, saj smo videli veliko mest. Verjamem, da si bomo zapomnili ta dan.

3-tedensko izobraževanje na otoku večne pomladi

Sedem dijakov Ekonomske šole Novo mesto, programov ekonomska gimnazija in medijski tehnik, se nas je v nedeljo, 21. 2. 2016, odpravilo na strokovno in praktično usposabljanje na Tenerife. Tenerife je največji otok v verigi sedmih otokov, ki skupaj tvorijo znano Špansko otočje – Kanarske otoke. Je otok večne pomladi, kjer se pozimi temperature redkokdaj spustijo pod 18 stopinj Celzija. Medtem ko je v Sloveniji še vladalo pravo zimsko vzdušje, smo “kanarčki” preživeli tri tople, lepe in predvsem poučne tedne ob Atlantiku.

3

Kako se je vse začelo

Alja, Nika, Kaja, Barbara, Alenka, Jošt in David smo se v okviru Evropskega programa za izmenjavo in praktično delo Erasmus+ v organizaciji Ekonomske šole Celje v okviru projekta ,,Gradimo temelje prihodnosti” odpravili na 3-tedensko izobraževanje o spletnem marketingu oziroma trženju, SEO-optimizaciji spletne strani in socialnih omrežjih. Tja pa smo se odpravili skupaj z dijaki s celjske, mariborske in murskosoboške ekonomske šole. Skupaj nas je bilo kar 30. Izobraževanje je potekalo v angleščini.

2

Pot pod noge

V Ljubljani smo prestopili na večji avtobus in začeli spoznavati sovrstnike z drugih slovenskih šol. Naša pot se je nadaljevala proti milanskemu letališču Bergamo. Tam smo se vkrcali na letalo in poleteli do južnega letališče Reino Sofio na Tenerifu. Od tam nas je čakala še ura vožnje z avtobusom proti severnem delu otoka, do hotela Pez Azul, ki je bil naš dom naslednje tri tedne. Po večerji smo se seznanili z našima mentoricama s FU Academy – ustanove, v kateri je potekalo naše izobraževanje –Orsi in Liso. Po kratkem uvodu v prihajajoči teden smo si ogledali »naše« mesto Puerto de la Cruz.

Usvajanje novega znanja

1

Seminarji so vse tri tedne potekali od 9. do 10. ure. Po kratkem odmoru smo začeli s praktičnim delom, ki je potekal v dveh skupinah, v dveh računalnicah. Vsaka skupina je imela svojo mentorico. Pri praktičnem delu smo pisali različne članke, bloge in oblikovali pristajalne strani. Ta del je trajal vse do 17.ure, vmes pa smo imeli tudi uro in pol časa za kosilo v FU Cafe.

Prvi teden smo se seznanili z aplikacijo Google Drive in njenimi prednostnimi, Googlovimi pripomočki (Colorzilla, Grammarly …) aplikacijo Canva za urejanje slik in Trellom – aplikacijo, namenjeno razporejanju obveznosti. Ustvarili smo lastne razglednice, zaupali naša pričakovanja in napisali prve članke.

Da bi se bolje spoznali, smo prvi teden dobili nalogo, da vsaka skupina opravi 10 različnih nalog v roku ene ure. Naloge so bile zelo raznolike in zanimive in so pripomogle, da smo se na zabaven način bolje spoznali med seboj. Nekatere izmed njih so zahtevale umetniško žilico za pisanje poezije, snemanje izvirne reklame za hodeči telefon, pevske sposobnosti za izvajanje španske pesmi in občutek za ritem pri plesu, ki smo ga izbrali sami.

4

Obe skupini sta se vrhunsko odrezali in privabili nasmeh na obraz tako svojim mentoricam kot tudi svojim sovrstnikom. Pobližje smo se imeli priložnost spoznati tudi ob ritmu salse, ki smo se jo kar dobro naučili na enournem tečaju, in pri igri odbojke na plaži Jardin ob koncu delovnega tedna. Med vikendom smo se odpravili v svetovno znani živalski vrt Loro Park, kjer smo si ogledali predstave s papagaji, delfini, orkami in tjulnji. Preostanek vikenda smo preživeli različno, nekateri so se odločili za obisk Siam parka, enega največjih evropskih vodnih parkov, nekateri za obisk nakupovalnega središča La Ville, preostali pa smo ostali v hotelu ali pa smo lovili sončne žarke na bližnjih plažah.

Bliskovit konec drugega tedna

Seminarje je vodil kar sam direktor akademije Frank Sellingsloh. Izvedeli smo za pomembne elemente, ki so potrebni za uspešno in obiskano spletno stran, in se naučili oblikovati pristajalno stran. Izdelovali smo lastne pristajalne strani za FU Cafe in jih konec tedna predstavili pred celotno skupino. Med tednom smo napisali tudi nekaj člankov o preživetem prvem tednu in o lepotah Slovenije. Ta teden pa je bil poseben tudi zaradi rojstnega dneva ene izmed naših mentoric – Orsi. V ta namen smo ji zapeli rojstnodnevno pesem v angleščini in seveda v slovenščini.

Konec tedna smo se odpravili na ekskurzijo na nacionalni zaklad Tenerifa in celotne Španije – speči vulkan El Teide, ki je tudi najvišji vrh v Španiji. Sprehodili smo se tudi po nacionalnem parku El Teide in si ogledali različne turistične točke, ob katerih nam je zastajal dih. Nedeljo smo zopet preživeli različno, nekateri so obiskali jug otoka, drugi pa smo se odpravili na plažo in ogled mesta Puerto de la Cruz.

Naša dogodivščina se bliža koncu

Zadnja tema našega izobraževanja so bila socialna omrežja. Seminarje je vodila Orsi, ki nas je seznanila z ozadjem delovanja svetovno znanih in uspešnih aplikacij, kot so Facebook, Twitter, Instagram, Pintrest … Pri praktičnem delu smo izdelali Facebook stran za FU Cafe, predvsem pa smo se posvetili naši zadnji nalogi. To je bila predstavitev naše celotne izkušnje na Tenerifu, na akademiji in tudi naš preživet prosti čas. Zadnji dan smo predstavili naš izdelek in ob koncu prejeli potrdila o opravljenem izobraževanju. Ob tem nam je bilo hudo, saj smo se ravno navadili na otok, njegovo kulturo in tempo življenja pa tudi na naši mentorici, ki sta vrhunsko opravili svoje delo. Hkrati pa smo bili veseli, da se vračamo domov, k našim družinam in prijateljem. Še zadnjič smo se poslovili od mentoric, akademije in obljubili, da se ponovno vidimo.

 

Celotna izkušnja je bila za nas zelo koristna, saj smo se naučili veliko uporabnih stvari, trikov, ki jih že vsakodnevno uporabljamo in ki nam bodo gotovo nadalje prišli prav. Bogatejši smo tudi za veliko prijetnih spominov, ki bodo z nami ostali do konca življenja.

 

Dijaki Ekonomske šole Novo mesto:

Alenka Bajc, Nika Bašelj, Alja Glušič, Kaja Murn, Jošt Petrovič, David Rupčič, Barbara Teropšič