70-letnica Ekonomske šole

15. 11. 2015

Praznovanje 70-letnice šole

Na obrobju mesta, v bližini gozda in objemu zelene Krke piše svojo zgodbo. Že sedem desetletij. Brez števila rodov je tu živelo. In uživalo bogastvo, ki ga je trosila vsenaokrog.

Rodovi so odšli. Z vsako pomladjo. Na vse strani. Ona pa še trosi in trosi in trosi. In nov rod – mlad, življenja poln, prihaja vedno znova in znova …In ona mu v brezskrbnem veselju v sončni svetli megli zna pokazati svetlobo, cilj.To je Ekonomska šola Novo mesto. Šola, ki je na pragu osmega desetletja pogledala v svojo preteklost in smelo stopila v prihodnost.

Tod so rastli pomembni ljudje je naslov zbornika, ki na dobrih 200 straneh in v sedmih poglavjih poskuša prikazati podobo razvoja šole in njene močne vpetosti v družbeno dogajanje ves čas obstoja in delovanja. Snov se kaže kot splet resničnosti in spominov, opira se na dogodke in ljudi konkretnega časa in prostora.

Tridnevno praznovanje je potekalo v novembru 2015. Prvi dan smo gostili številne goste z medijskega in ekonomskega področja, drugi dan smo izvedli projektni dan Za nas ni mej in zaključili z osrednjo prireditvijo. Pri izvedbi smo združili moči učitelji in dijaki. S kreativnega področja so izstopali dijaki programa medijski tehnik: Luka Rudman, Nejc Kraševec in Alen Hočevar.

Vsi trije dijaki zaradi svoje kreativnosti, delavnosti… izstopajo od ostalih dijakov. Aktivno sodelujejo pri šolskih projektih, ki se izven učnega načrta izvajajo v šoli in izven nje.

Postregli so nam z izjemnimi fotografijami, videoposnetki in ostalimi medijskimi vsebinami, ki smo jih vnesli v zbornik in uporabili na osrednji proslavi.

Me-6

V slogi je moč

Rezultat njihovega kreativnega dela je tudi film, ki so ga posneli za osrednjo proslavo.

 

Živahen začetek praznovanja

V ponedeljek, 9. novembra, smo začeli s tridnevnim praznovanjem. Že od 5. zjutraj smo pred šolo gostili avtobus Radia 1. Denis Avdić je s svojo ekipo navdušil dijake in profesorje. Še posebej smo se razveselili nastopa ansambla Društva mrtvih pesnikov in glasbenih nastopov naših dijakov Martina Zupančiča, Natalije Tanodi in Mihe Hrenka ter plesnega nastopa Ule Pavlin in Ane Radovič.

V okviru Festivala podjetnosti, ki je potekal na šoli, so nas obiskali uspešni dolenjski podjetniki: Mojca Andolšek, Ivan Janko, Julij Brinc, Meta Kocjan in Jure Šuln. Z dijaki so se srečali tudi Mirko Vorkapić, Franci Kek in Borut Peterlin, ki  so vsak na svojem področju zaznamovali slovenski medijski prostor. Vsi gostje so  svojimi življenjskimi zgodbami  nagovarjali dijake k ustvarjalnosti, zagnanosti in predanosti za uresničitev svojih življenjskih sanj.

O dogodku so pisali tudi na spletni strani Radia 1.

 

Za nas ni mej

V torek, 10. novembra, smo delovno nadaljevali s praznovanjem.

V sklopu projekta »Za nas ni mej« smo profesorji dijakom ponudili 26 različnih delavnic v katere so se lahko vključili in sicer: Vrnimo se k pogovoru, Kaligrafija, Od Izole do Portoroža, Dnevi grafike v Polhovem Gradcu, Podjetništvo Dolenjske, Izdelovanje spletne strani v Wordpresu, Osnove Photoshopa, Stara ročna tehnika tiskanja fotografij, Slovenščina ima dolg jezik, Izdelava nakita, Pogovarjamo se v šifrah, Morje in valovi, Francoščina za pokušino, Lončarski dan v Dolenjskem muzeju, Joga, Keglanje, Osnove ličenja, 10-prstno tipkanje, Gibanje je življenje in življenje je gibanje, Kje kupiti samozavest, Društvo Humanitas, Plazilci in dvoživke osebno, Obnašanje za vse priložnosti, Multi Let it go, Italijanščina za začetnike in Ljubezen in partnerstvo.

Vsakdo je lahko našel kaj za svojo dušo in telo.

Osrednja proslava

Vrhunec praznovanja predstavlja osrednja proslava v Kulturnem centru Janeza Trdine, ki ni želela biti le akademska. Prepletli sta se preteklost in sedanjost, spomini in resničnost, pokazala je, da so šola predvsem ljudje, ki ji dajejo dušo in srce, ki so bili in so z njo kakor koli povezani in so zato del njene bogate preteklosti, sedanjosti in upamo, da tudi prihodnosti.