Anglija

27. 4. 2016

logo-erasmus-plus
Praksa v Angliji

V Portsmouthu smo opravljali različna dela. Razdeljeni smo bili v več skupin z dvema izjemama. Dva sva delala samostojno v različnih podjetnjih. Jaz (Nik Lavrič) sem delal v podjetju, ki se je ukvarjalo s prodajo in servisom računalnikov, računalniške opreme in telefonov, medtem ko je Urška Smrke delala v indijski restavraciji. Skupine dijakov so bile naslednje: Urh, Janja, Kaja, Živa in kasneje tudi Urška ter Vita so delali pri Infonetmedia, kjer so se ukvarjali z izdelavo promocijskega materiala, kot so letaki, promo videi, plakati …  Na začetku našega dela sta Vita in Urška delali na rdečem križu in v kinu, kjer sta opravljali različna dela, med drugim sta gledali tudi filme. Tanja in Klara sta delo opravljali v Art Lodgu, kjer sta urejali blog ter slikali in snemali kratke filme. Vsem nam je bilo delo všeč, saj je bilo sproščeno in mentorji so nas naučili veliko novega.

Izlet v Winchester

13. 2. 2016 smo se odpravili z vlakom do Winchestra. Najprej smo si ogledali Winchester Castle,
imenovan tudi The Great Hall. Tam smo izvedeli nekaj več o zgodovini vladanja v Winchestru in si ogledali galerijo ter kraljevski vrt. Nato smo odšli v Winchester Cathedral in se vodeno sprehodili po eni izmed največjih gotskih katedral v Evropi. Za tem smo imeli nekaj prostega časa za kosilo in samostojen ogled mesta. Po končanem kosilu smo se odpravili še v City Museum, kjer smo si ogledali zgodovino mesta. Naš zadnji ogled je bil Winchester City Mill, kjer smo si ogledali še vedno delujoči vodni mlin. Po vseh ogledih smo se sprehodili po parku nazaj do postaje, kjer smo se vkrcali na vlak in odšli nazaj v Portsmouth.

Izlet v London

London je bil naša druga destinacija v sklopu ekskurzij v Angliji. Ker je to mesto, ki si ga le stežka ogledaš v enem dnevu, smo tam prenočili in si ga malo podrobneje ogledali v dveh dneh.

Na vetrovno in deževno sobotno jutro, ki je značilno za mesto Portsmouth, smo se dijaki in profesorica Žagar zbrali na avtobusni postaji The Hard Interchange, od koder smo se okrog devete ure zjutraj odpravili proti glavnemu mestu Velike Britanije. Po dobrih dveh urah vožnje smo prispeli na cilj, poiskali hotel, odložili svojo prtljago in se na hitro »pofotkali«.

Najprej smo si ogledali rezidenco Elizabete II., ki je septembra postala monarh z najdaljšim stažem na britanskem dvoru. Buckinghamska palača je tudi uradno domovanje britanske kraljeve družine.

Na kratko smo se ustavili tudi pri ministrstvu za zunanje zadeve, vendar časa za politiko nismo imeli. Nadaljevali smo pot proti zagotovo največji atrakciji Londona in Velike Britanije, Big Benu. Zvečer smo se udeležili zabave, na kateri so bili prisotni tudi vsi svetovni zvezdniki, od športnikov do znanstvenikov. Ogledali smo si namreč muzej voščenih lutk Madame Tussauds. Imeli smo tudi nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za sprehod po Piccadilly Streetu. Prvi dan ekskurzije se je za nas končal, ko smo vsi izmučeni popadali v svoje postelje in zaspali.

Po obilnem hotelskem zajtrku smo takoj pohiteli na ogled prirodoslovnega muzeja, kjer so snemali tudi film Noč v muzeju. Kar veliko časa je potrebnega, da si ogledaš prav vse njegove kotičke.

Od muzeja pa v trgovino oziroma trgovine. Harrods je največja veleblagovnica tako v Veliki Britaniji kot tudi v Evropi. Če zunaj še ni videti tako velika, se njena prava mogočnost pokaže, ko stopimo vanjo. Je pa moč najti tudi stvari, ki so res prava paša za oči.

Čakali sta nas še dve postojanki, in sicer Tower of London ter Tower Bridge. Tja smo se odpravili kar skozi peron 9 ¾, skupaj s slavnim čarovnikom Harryem Potterjem. Preden pa smo stekli skozenj, smo seveda prosili profesorico, da naredi »fotko« za spomin.

Tako se je naša ekskurzija v London končala. Da pa smo prišli do avtobusne postaje, od koder smo krenili proti Portsmouthu, smo se še zadnjič peljali z vlakom na podzemni železnici, ki je sama po sebi tudi zgodba zase.