Derry – Severna Irska

14. 12. 2015

logo-erasmus-plus

Praksa v tujini – Severna Irska

Naša šola, Ekonomska šola Novo mesto, nam je omogočila opravljanje praktičnega dela v tujini. To leto smo dijaki 3. letnika, program ekonomski tehnik, bivali in delali na Severnem Irskem in sicer v mestu Derry.

Za prakso v tujini smo se odločili zato, ker smo želeli pridobiti čimveč izkušenj na področju, v katerem se vidimo v prihodnosti. Želeli smo spoznati čimveč ljudi iz stroke in pridobiti čimveč delovnih izkušenj. Praksa v tujini nam je omogočila, da smo obiskali državo in mesta, za katera menimo, da se sami ne bi odločili obiskati. Dobili smo možnost spoznavanja novih kultur in običajev.

Dijaki smo živeli pri družinah in s tem spoznali običaje ljudi, ki jih drugače kot navadni turisti ne bi. Seveda smo se srečali tudi z lokalno hrano, ki je zelo podobna slovenski. Pri družini nismo bili sami, saj so z nami živeli tudi fantje iz Poljske, s katerimi imamo še vedno stike.

Delali smo v muzejih, v fitnes centrih in v ustanovah za socialno delo, kjer smo morali uporabljati angleščino in jo s tem tudi izboljšali.

Izkušnja je bila enkratna, prijetna, zabavna in zato smo se odločili, da se bomo prijavili na prakso v tujini tudi naslednje šolsko leto.

Praksa na Severnem Irskem

V nedeljo, 25.10.2015, se je 5 dijakov 3.b ob 4. uri zjutraj zbralo na avtobusni postaji Novo mesto, kjer nas je čakal kombi. Odpeljali smo se na letališče v Benetkah, kjer smo se dobili še s 7 dijaki, ki so z nami odšli na Severno Irsko. Iz Benetk smo odleteli okoli 10. ure in po približno dveh urah pristali na letališču v Londonu.

Med čakanjem na naslednji let smo imeli čas za kosilo. Let iz Londona je bil okrog 15.30 in po dobrih dveh urah smo prišli na cilj, v mesto Derry. Na letališču nas je počakal kombi, ki nas je odpeljal do šole North West Academy. Tam so nas pričakale družine, pri katerih smo živeli.

V ponedeljek zjutraj smo imeli zbor na šoli, kjer so nam podali osnovna navodila za bivanje v mestu in za tem smo imeli ogled mesta.

V torek smo se zopet zbrali na šoli, kjer smo se predstavili in spoznali dijake iz Poljske. Zvečer smo šli v kino, kjer smo si ogledali grozljivko Paranormal Activity.

V sredo smo na North West Academy prejeli in podpisali pogodbe za delovna mesta. Za tem smo se vsi skupaj odpravili do delovnega mesta vsakega dijaka. Nekateri so začeli z delom že naslednji dan, ostali pa smo bili do začetka svojega delovnega dne prosti. V tem času smo spoznavali kulturo in mesto.

V petek popoldne smo se vsi skupaj zbrali na šoli, kjer smo imeli »Halloween Party«, zvečer pa smo vsi skupaj odšli na kegljanje.

V soboto je bila noč čarovnic in ognjemet. Zvečer smo odšli v mesto, kjer smo si ogledali cele parade zanimivih mask.

V nedeljo smo odšli na ekskurzijo. Obiskali smo velikanov nasip ali Giant’s Causeway, kjer smo videli čudovito naravo.

V tednu, ki je sledil, pa smo vsi pridno delali na delovnih mestih.

V sredo smo imeli sestanek na šoli. Nato pa je sledil ogled mestnega obzidja in kratek opis zgodovine mesta.

V petek so nekateri dijaki odšli v Dublin.

V soboto smo imeli vsi skupaj še eno ekskurzijo v Belfast, kjer smo si ogledali muzej o zaporih med vojno, nato pa še imeli možnost ogleda muzeja Titanic.

V petek smo začeli pakirati. Imeli smo tudi zaključni sestanek, na katerem smo dobili certifikate o opravljeni praksi v tujini.

V soboto smo se ob 6.30 zbrali pred šolo, kjer nas je pričakal avtobus in odpeljal na letališče. Tam smo ob 8.45 imeli let do Londona. V Londonu smo imeli kosilo, nato pa let do Italije. V Italijo smo prišli okrog 5h popoldne. Tam smo počakali kombi in se odpeljali domov.

Izleta v Dublin in Belfast

V petek, 6.11. smo imeli izbirni izlet v Dublin. Ob 7.00 se nas je 8 dijakov in profesorica odpravilo z glavne avtobusne postaje v Derryu. V Dublin smo prispeli okoli 11. ure. Popoldne in del večera smo preživeli v čudovitem glavnem mestu Irske.

Ogledali smo si jedro mesta s pubi , restavracijami in klubi, narodno knjižnico Hester Beatty Library, nakupovalni center Jervis Shopping Centre, kje smo kupili spominke. Obiskali smo tudi tipični irski pub, poskusili tipično irsko pivo in se na koncu sprehodili do pivovarne Guinness, kjer smo si ogledali proizvodnjo znamenitega piva.

V soboto, 7.11. smo imeli obvezni izlet v Belfast. Ogledali smo si muzej Titanic Belfast, v katerem smo izvedeli, kako so gradili luksuzno ladjo Titanic. Obiskali smo tudi zgodovinsko-zaporniški muzej, kjer smo videli celico, v kateri so bili med državljansko vojno zaprti pripadniki Irske republikanske armade.

Izlet na Giant’s Causeway

V nedeljo, 1. novembra smo šli na izlet na Giant’s Causeway in Carrick-a-Rede Rope Bridge.

Najprej smo se odpeljali do visečega mosta Carrick-a-Rede. Do mosta vodi sprehajalna pot ob morju, po robu klifa. Po dobrih 15. minutah hoje smo prispeli do visečega mosta , ki je dolg 20m in povezuje dva klifa. Ko smo prišli na drug klif, smo imeli odmor za malico ter uživali v razgledu na prelepo irsko pokrajino, klife in ocean.

Nato smo se odpeljali na Giant’s Causeway, ki je lociran na okrožju Antrim na najsevernejšem delu obale na Severnem Irskem. Giant’s Causeway je slikovita obala iz pravilnih prizmičnih bazaltnih stebrov, povezanih v dva klifa. Ime je dobila po velikanu, ki naj bi postavil te ogromne bazaltne kamne, da bi si zgradil cesto. Do znamenitosti smo se sprehodili pod klifom ob obali in uživali v lepem razgledu.

Tam smo ta čudovit izlet zaključili in se z avtobusom odpeljali nazaj v Derry.

Predstavitev udeležencem mednarodnega seminarja

6.11. 2015 so našo šolo obiskali udeležeci mednarodnega seminarja ‘’Strukturne spremembe na trgu dela: izziv za mlade in izobraževalne sisteme”. Šola je predstavila učna podjetja na šoli ter prakso v tujini.

Dijaki 3.b, Anita, Ingrid, Adrijana, Ivana in Valldi so predstavili potek prakse u tujini dijakom 1. in drugega letnika ekonomskega tehnika.