Slovenščina ima dolg jezik: Književnost na filmu

Kot smo poročali prejšnji teden, objavljamo uradne rezultate šolskega tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik.

Šolska komisija je ugotovila, da je do predpisanega roka v pregled prejela 1 tekmovalni izdelek, in sicer film Anje Tomanič z naslovom Zadnje sporočilo z vso pripadajočo dokumentacijo.

Ugotovljeno je bilo, da je Anja Tomanič v ustvarjanje vložila veliko truda. Izdelek je zelo kakovosten, iz njega pa so razvidne tudi različne metode dela, ki dokazujejo, da je film rezultat kompleksnega procesa, in sicer pisanje scenarija, ki temelji na izbrani knjižni predlogi, načrtovanje in organizacijo snemanja, ki vključuje izbiro ekipe (režiserja, producenta, direktorja fotografije, kostumografa, scenografa in drugih članov ekipe), razporeditev časa in virov, ki so potrebni za snemanje filma, priprave na snemanje z izbiro lokacij, castinga, opreme, snemanje posameznih prizorov, ki vključuje režijo, skrb za vizualno estetiko, odločanje o kadriranju, osvetlitvi, kameri, igralcih, postprodukcijo (montaža, zvok, barvna korekcija) ter upravljanje pravic za uporabljeno glasbo in druge elemente. Izdelek spremlja kakovostna pisna predstavitev. Razvidno je, da je prenos literarne predloge na film izviren, vendar zaradi tega ključni elementi in sporočilnost literarne predloge nista osiromašeni. Režija Anje Tomanič bo zagotovo prepričala zaradi uporabe dinamičnih prizorov in svežega pristopa k pripovedovanju zgodbe. Prehodi med prizori so tekoči in tako tok pripovedi ni moten. Kinematografski elementi filma so vizualno privlačni in prepričljivi. Kamera spretno ujame energijo mladinskih junakov, kar pripomore k ustvarjanju dinamične in privlačne vizualne izkušnje. Tudi zvočna podlaga filma uspešno dopolnjuje dogajanje in prispeva k vzdušju. Izbrana glasba ustreza tonu filma. Izpovedi protagonistke so prepričljive, kar ustvari jasnost ključnih trenutkov. Igralci svojo vlogo predstavijo prepričljivo ter v svoje vloge prinašajo iskrenost in svežino, kar omogoča, da se gledalci lažje povežejo z liki.

Komisija je sprejela naslednji sklep, da tekmovalni izdelek prejme bronasto priznanje in da se ga uvrsti na regijsko tekmovanje.