Varna mobilnost

Varna mobilnost

 

Na naši šoli se je v znamenju Evropskega tedna mobilnosti izvajal dvodnevni projekt Prometna varnost, katerega so je udeležilo okoli sto dijakov 2. letnikov, ki v bodoče ne bodo le pešci in kolesarji, temveč tudi motoristi in mladi vozniki.

V dveh dneh smo se srečali z invalidom, inštruktorica varne vožnje, policistom, gasilcem

Dvodnevni projekt smo pričeli v četrtek, dne 26.9.2019 s skupnim predavanjem Javne agencije RS za varnost prometa na temo mladi voznik. Nato smo se soočili s pretresljivo zgodbo g. Žige Breznikar iz ZAVOD-a Vozim, ki je zaradi prometne nesreče pristal na invalidskem vozičku. Ponesrečenec nas je v dvournem predavanju ozaveščal o vplivu drog in prepovedanih substanc na udeležence v prometu. Zgodba se je naših dijakov močno dotaknila, kar je dokazal bujni aplavz po končanem govoru.

V nadaljevanju so nas predavatelji po skupinah podučili o vsem, kar je pomembno za nas udeležence v prometu. Policist nas je s pomočjo posnetkov in statističnih podatkov prepričal o nevarnosti prekomerne hitrosti in uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Sodelavka Zdravstvenega doma nam je razložila in pokazala, kako pristopiti k ranjencu in mu nuditi prvo pomoč. Dijaki smo se naučili oživljati z uporabo defibrilatorja. Gasilec nas je seznanil s tem, kaj storiti in kako pomagati na kraju nesreče.

V petek smo vsi dijaki lahko preizkusili naprave kot so simulator koncentracije, merilno napravo naletne teže in se sprehodili po poligonu z očali, ki simulirajo opitost in trde droge. Najbolj zanimiva izkušnja nam je bilo obračanje z »vrtalkom«, simulatorjem prevračanja, ki nas je opozoril na pomembnost dobro pripetega pasu.

Minila sta dva dneva poučnega projekta, ki sta za nami pustila veliko novih izkušenj in življenjsko pomembnega znanja, ki nam bo v prihodnje vsekakor koristilo.

This slideshow requires JavaScript.