Harun in morje zgodb

Harun in morje zgodb

V torek, 6. 2., so imeli dijaki 2. letnika programov ekonomska gimnazija ter ekonomski in medijski tehnik dan dejavnosti s kulturno vsebino. V Kranju so pred slovenskim kulturnim praznikom najprej obiskali Prešernov gaj, nato pa so si v Prešernovem gledališču ogledali izjemno predstavo Salmana Rushdieja Harun in morje zgodb, ki jo je po romanu na oder prenesla režiserka Ivana Djilas .

Predstava vsebinsko lepo zaokrožuje dejavnosti, ki smo jih na šoli izvedli v okviru projekta na temo nenasilja. Gre namreč za zgodbo o svobodi govora. Začne se v mestu, tako žalostnem, da je pozabilo svoje ime. Mladi Harun živi s svojim očetom Rašidom, slavnim pripovedovalcem zgodb. Ko ju zapusti Harunova mati, oče zgubi dar pripovedovanja in sin se odpravi iskat navdih zanj do morja zgodb. Ko ga najde, ugotovi, da ga onesnažujejo privrženci tišine, vojska z zašitimi usti, ki ne verjamejo, da so zgodbe pomembne, če »še resnične niso«.

Naši dijaki so se lahko prepričali, da so predstavljene zgodbe še kako pomenljive in za sodobni svet in ljudi nadvse pomembne.